Өнөөдрийн Ò¯Ò¯ÑÑÑд байгаа нөхцөл байдалтай уÑлдуулаад цаг үеийн хүндрÑлийг хүн, малгүй ÑÑÑн мÑнд даван туулах нь Ñ…Ð°Ð¼Ð³Ð°Ð°Ñ Ñ‡ÑƒÑ…Ð°Ð» байна. БÑлчÑÑрийн буюу уламжлалт нүүдлийн мал аж ахуйн Ñалбарт байгаль цаг уурын ÑÑ€ÑдÑл байнга шахуу тулгарч, томоохон ган, зуд тодорхой үечилÑÑн байдлаар тохиолдож байдаг ч ÑÐ½Ñ Ð±Ò¯Ñ…Ð½Ð¸Ð¹Ð³ даван туулахад малчдын дунд нÑвтрүүлÑÑн Ñ‚Ñргүүн туршлага, ахмад малчдын мал маллах арга ухаан, үлгÑÑ€ дуурайлал их юм.
Монгол орон даÑар малчдад туÑлах аÑн өрнүүлж байгалийн хадлангийн өвÑ, төрөл бүрийн ногоон Ñ‚ÑжÑÑл, лууль шарилж, хивÑг, үр тариа, зарим үйлдвÑрлÑлийн аргаар бÑлтгÑÑÑн багÑармал Ñ‚ÑжÑÑл, хужир шүү, долооц гÑÑд олон нÑÑ€ төрлийг Ñ‚ÑжÑÑлийг боломж бололцоогоороо бүрдүүлж цаг хүндÑÑ€ÑÑн аймаг Ñумдын малчдад илгÑÑÑ… аÑуудал зохион байгуулагдаж байна.
ТиймÑÑÑ Ð·Ó©Ð²Ð»Ó©Ð¼Ð¶Ð¸Ð¹Ð½ өмнө Ñ…ÑлÑÑ…Ñд “Дулаан Ñ…ÑвтÑÑ€, дундуур идÑш” гÑдÑг үгийг дурдах нь чухал байх.
Өнөөдөр хамгийн гол нь цаг үеийн ÑÐ½Ñ Ñ…Ò¯Ð½Ð´ нөхцөлд нийт ÑүргÑÑ ÑÑÑн мÑнд авч үлдÑÑ… боломж Ñ…Ð¾Ð¼Ñ Ñ‚Ð¸Ð¹Ð¼ÑÑÑ Ñ…ÑÑлтÑй Ó©Ñвөр залуу Ñм мал, чанартай ÑцÑг малаа хамгаалах аÑуудлыг ÑрхÑм болгох нь зудын дараах нөхцөл байдлыг богино хугацаанд Ñайжруулахад дөхөм болохыг Ñ…ÑлÑÑ… нь зүйтÑй.
ТүүнчлÑн дÑÑрх мал Ñүргийг өл алдуулахгүй, дааруулахгүй байхад чиглÑÑ… Ñ…ÑÑ€ÑгтÑй. Үүний тулд дараах зааварчлаагааг өгч байна.
- Ð¥ÑвтÑÑ€ бууцыг хөлдөөхгүй байх: Ð¦Ð°Ñ Ð¸Ñ…Ñ‚Ñй хүйтÑн байгаатай холбогдуулан малын хот бууц хөлдөх, цантах нь их байгаа үүний ÑƒÐ»Ð¼Ð°Ð°Ñ Ñаравч, хорооны булан руу мал Ñ…ÑÑ‚ бөөгнөрөх, тамир Ñ‚ÑнхÑÑ Ð¼ÑƒÑƒÑ‚Ð°Ð¹ Ñ…ÑÑгÑÑ Ð´Ð°Ñ€Ð°Ñ…, дÑÑÑ€ нь Ñ…ÑвтÑж, өеөдүүлÑÑ… нь их байдаг. ҮүнÑÑÑ Ò¯Ò¯Ð´Ñн зүй Ð±ÑƒÑ Ñ…Ð¾Ñ€Ð¾Ð³Ð´Ð¾Ð» ихÑÑдÑг талтай. ТиймÑÑÑ Ñ…Ð¾Ñ‚ бууц хөлдөх цан Ñ†Ð¾Ñ…Ð¸Ñ…Ð¾Ð¾Ñ ÑÑргийлж өдөрт хотондоо утаа тавих, хотны булан тохой, гол Ñ…ÑÑÑгт дөрвөлжин нүх /1Ñ…1м ,1Ñ…0.5 м Ñ…ÑмжÑÑÑ‚Ñй/ ухаж өтөг, бууцаар дүүргÑÑ…Ñд малын биеийн илчÑÑÑ€ халалт Ò¯Ò¯ÑÑж, тухайн нүхÑн дÑÑ… бууц 24-48 цагийн дотор хатдаг. ТиймÑÑÑ Ó©Ð³Ð»Ó©Ó©Ð´ нүхтÑй Ñ…ÑÑгүүд дÑÑÑ€ бууцаа Ñ…ÑÑÑгчлÑн овоолж оройдоо тарааж Ñ…ÑвтүүлÑÑ… нь чухал, Ðөгөө Ñ‚Ð°Ð»Ð°Ð°Ñ Ñ‚Ð°Ð¼Ð¸Ñ€Ñ‚Ð°Ð¹, тамир муутай өргүүлийн малаа Ñлгаж заагтай хотлуулах, хашаагаар туÑгаарлах ажлыг зохион байгуулах Ñ…ÑÑ€ÑгтÑй.
- ЯÑны шөл, цайны хандаар тамир Ñ‚ÑтгÑÑ…: Ð¥ÑÑ‚ Ñдарч дор орÑон малыг хүчтÑй Ñ‚ÑжÑÑлÑÑÑ€ их Ñ…ÑмжÑÑгÑÑÑ€ Ñ‚ÑжÑÑÑ…ÑÑÑ Ð·Ð°Ð¹Ð»Ñхийж ÑхлÑÑд Ñ‚ÑжÑÑл боловÑруулах үйл ажиллагааг Ñ‚ÑтгÑÑ… арга Ñ…ÑмжÑÑг авна. ИнгÑхдÑÑ Ñ…Ò¯Ð½ÑÑнд Ñ…ÑÑ€ÑглÑÑÑн, халдварт Ó©Ð²Ñ‡Ð½Ó©Ó©Ñ Ð±ÑƒÑад нөхцөлөөр үхÑÑн адуу, үхрийн ÑÑыг 2-3 цаг чанаж /8-10 Ñ…Ñм/ бүлÑÑн шөлийг нь өдөрт бод малд 4-5 л, бог малд 1.5-2 л хүртÑл Ñ…ÑмжÑÑгÑÑÑ€ уулгана. ÐÑвÑл ногоон цайны өтгөн ханд бÑлтгÑн бод малд өдөрт 8-10 л, бог малд 1.5-2 л өгнө. Ð¥ÑÑ‚ дор орÑон нөхцөлд цайнд бага зÑÑ€Ñг Ñахар, 1 халбага шар Ñ‚Ð¾Ñ Ñ…Ð¸Ð¹Ð¶ хутган уулгах Ñ…ÑÑ€ÑгтÑй. ТÑжÑÑллÑг чанарыг нÑмÑгдүүлÑÑ… зорилгоор ÑÑны шөл, цайны ханданд шар будаа, хивÑг, өвÑний гурил зÑргийг 10 литр тутамд 1-1.2 кг хийж чанах, халуун ханданд хийж хутгах зÑргÑÑÑ€ зутан бÑлтгÑн өглөө өдөр, орой бага, багаар өгч Ñ‚ÑжÑÑл идÑÑ…, шингÑÑÑ… чадварыг нь Ñ‚ÑтгÑÑ… нь зүйтÑй. ТÑжÑÑл авч байгаа малын нүд ÑÑргÑн, хөдөлгөөн идÑвхжÑÑд ирÑÑ…ÑÑÑ€ Ñ…Ñвийн Ñ‚ÑжÑÑллÑгт нь оруулах нь тохиромжтой. Ðнх уулгаж байгаа мал уухгүй байгаа нөхцөлд амаар нь цутгах болон Ñ‚ÑжÑÑлийг зуурч өгнө.
- Малыг өл алдуулахгүй байлгах: Хонь, Ñмаанд жижиг амны халбага, үхÑрт том амны халбагаар өглөө, оройд нÑг нÑг удаа хоолны бор давÑыг дангаар нь өгөх, адуунд өглөөд нÑг удаа нÑг Ñ…ÑƒÐ¼Ñ ÑÐ°Ñ€Ð¸Ð¼Ð°Ñ ÑÑвÑл нÑг ширхÑг ёотон өгөх зÑргÑÑÑ€ малын гүзÑÑ Ñ…Ð¾Ð´Ð¾Ð¾Ð´Ñ‹Ð³ Ñ…Ñвийн ажиллагаатай байлгах, Ñ‚ÑжÑÑл боловÑруулах замын бичил биетнүүд, шааханцруудын үйл ажиллагааг дÑмжиж байх нь өгÑөн Ñ‚ÑжÑÑлийг Ñайн шингÑÑж малыг Ñнерги алдахгүй байлгахад ихÑÑÑ…Ñн үр дүнтÑй.
- ТÑжÑÑлийг урьдчилан боловÑруулж Ñ‚ÑжÑÑÑ…: Төрөл бүрийн Ñ‚ÑжÑÑлийн нөөц, туÑламж дÑмжлÑгÑÑÑ€ хүрч байгаа төрөл бүрийн Ñ‚ÑжÑÑлийг ариг гамтай, хаÑгдалгүй, хүртÑÑмжтÑй өгөх, хамгийн гол нь хонь, Ñмаа, үхÑрт хивлÑг алдуулахгүй байх Ñ…ÑмжÑÑнд өвÑ, ногоон Ñ‚ÑжÑÑлийг тооцож хоногт бог малд 0.5-1.2 кг, үхÑрт 1.5-2 кг -аар бага багаар тогтмол цагт өгөх болбол Ñ…Ñрчиж өгөх, төрөл бүрийн үр тариаг 0.3-0.5 мм орчим Ñ…ÑмжÑÑÑ‚Ñй бÑцлаад, 34-40 Ñ…Ñмийн халуун бүлÑÑн уÑанд хийж бага даа 3-4 цаг дÑвтÑÑж өгөх, бутлах, нÑцлах боломжгүй бол чанаж зөөлрүүлÑн мал Ñ‚ÑжÑÑÑ… нь зүйтÑй. ИнгÑж боловÑруулах нь Ñ‚ÑжÑÑлийн шингÑцийг нÑмÑгдүүлÑÑ… төдийгүй, малын биед удаан задарч шингÑдÑг нÑгдлүүдийг Ñ…Ñлбар задрах нөхцөлийг бүрдүүлдÑг төдийгүй Ñ‚ÑжÑÑлийн үр ашгийг нÑмÑгдүүлнÑ. Чанаж дÑвтÑÑÑÑн Ñ‚ÑжÑÑлийг тухайн өдөрт нь Ñ…ÑÑ€ÑглÑж дууÑгах шаардлагатай тул тохирох Ñ…ÑмжÑÑгÑÑÑ€ бÑлтгÑж байх
- СүрÑл, өнжмөл өвÑийг Ñ…Ñрчих, жижиглÑÑ…, уураар боловÑруулж мал Ñ‚ÑжÑÑÑ…: Сүрлийн шимт чанарыг нÑмÑгдүүлÑÑ…, мал идÑÑ…Ñд дуртай болгох, хаÑгдлыг багаÑгаж хамгийн Ñ…Ñлбар арга бол түүнийг Ñ…Ñрчиж жижиглÑÑ… юм. Ð¥Ñрчиж жижиглÑÑÑн Ñүрлийг мал дуртай идÑÑ… бөгөөд түүнийг цаашид Ó©Ó©Ñ€ аргаар боловÑруулахад тохиромжтой байдаг. СүрÑл, өнжмөл өвÑийг Ñ…Ñрчиж жижиглÑÑ… Ñ…ÑмжÑÑ Ò¯Ñ…Ñрт 3-5 Ñм, хонь, Ñмаанд 2-3 Ñм урттай байх нь тохиромжтой. Ð¥Ñрчиж жижиглÑÑÑн ÑүрлÑÑÑ€ мал Ñ‚ÑжÑÑÑ…Ñд үлдÑгдÑл нь 20-30 хувиар буурна. ДÑвтÑÑÑÑн ÑүрÑл зөөлөн, амт үнÑÑ€ Ñайтай болж, идÑмж нь нÑмÑгддÑг. Сүрлийг давÑтай уÑаар дÑвтÑÑхийн тулд модон 1.2 шоо метр Ñаванд 100 кг Ñ…ÑрчÑÑн ÑүрÑл хийж 100 л халуун ÑƒÑ 2-3 кг Ð´Ð°Ð²Ñ Ð½Ñмж Ñайн холиод 10-12 цаг дÑвтÑÑнÑ.
ДÑвтÑÑÑÑн Ñүрлийг бүлÑÑнÑÑÑ€ нь малд өгөхөд Ñайн иддÑг. ДÑвтÑÑÑÑн Ñүрлийг өдөрт нь багтааж Ñ…ÑÑ€ÑглÑж дууÑгах Ñ…ÑÑ€ÑгтÑй. СүрÑл, өнжмөл өвÑийг уураар боловÑруулахад амархан зөөлөрч амт нь Ñайжирч, мал идÑÑ… нь дÑÑшлÑÑ…ÑÑÑ Ð³Ð°Ð´Ð½Ð° ÑлдÑв нÑн бохирдол нь уÑтдаг Ñайн талтай.
Уураар боловÑруулахад Ñүрлийг давхар ёроол бүхий модон Ñаванд хийж, хааж битүүлÑÑд Ð³Ð°Ð´Ð½Ð°Ð°Ñ Ð½ÑŒ оруулÑан төмөр хоолойгоор 30-40 минутын турш халуун уур оруулÑны дараа 5-6 цаг битүү байлгаад гаргаж бүлÑÑнÑÑÑ€ нь буÑад Ñ‚ÑжÑÑлтÑй холих юм уу дангаар нь малд өгнө. ДÑвтÑÑÑÑн Ñ‚ÑжÑÑлÑÑÑ€ мал Ñ‚ÑжÑÑхдÑÑ Ñ…ÑÑ‚ орой Ó©Ð³Ó©Ñ…Ó©Ó©Ñ Ð·Ð°Ð¹Ð»Ñхийж өдөр өгөх нь зүйтÑй. Ð¥ÑÑ‚ орой шүүÑÑ‚ Ñ‚ÑжÑÑлÑÑÑ€ Ñ‚ÑжÑÑÑ…Ñд мал их шууж Ñ…ÑвтÑÑ€ хөлдөх аюултай.
- ТÑжÑÑлийг амтлах: Ð¥ÑрчÑÑн ÑүрÑл, өнжмөл өвÑийг таана, агь зÑÑ€Ñг шимт ургамал, нÑцалÑан үр тариа, хивгÑÑÑ€ амтлахад үнÑÑ€, амт нь Ñайжирч малд идÑгдÑÑ… идÑмж нь нÑмÑгдÑхийн зÑÑ€ÑгцÑÑгÑÑÑ€ чанар нь дÑÑшилдÑг. Сүрлийг амтлахын тулд 100 кг Ñ…ÑрчÑÑн Ñүрлийг 5-10 кг үр тариа юм уу шимт чанар Ñайтай ургамлыг нÑмж өгнө.
- Үр тариаг жижиглÑж, нунтаглах: Yp тариаг жижиглÑÑ…Ñд түүний шимт Ð±Ð¾Ð´Ð¸Ñ Ð½ÑŒ Ñ‚ÑжÑÑл боловÑруулах Ñрхтний шүүÑÑнд амархан боловÑорч улмаар бие махбодод шингÑÑ… нь дÑÑшилдÑг. Мөн буÑад Ñ‚ÑжÑÑлтÑй холиход тохиромжтой болдог. Yp тариаг Ñ‚ÑÑÑ€ÑмдÑж Ñ…ÑÑ€ зÑÑ€Ñг жижиглÑÑ… нь үрийн чанар болон Ñ‚ÑжÑÑÑ… малын наÑ, Ñ‚Ó©Ñ€Ð»Ó©Ó©Ñ Ñ…Ð°Ð¼Ð°Ð°Ñ€Ð½Ð°. ҮхÑÑ€ хонинд үр тариаг 1.5-2 мм, адуунд бүхлÑÑÑ€ буюу томоор буталж өгөх нь тохиромжтой. ТоÑлог ихтÑй үр тариаг жижиглÑÑ…Ñд амархан хурших тул хошуу будаа, ÑрдÑÐ½Ñ ÑˆÐ¸ÑˆÐ¸Ð¹Ð³ нунтаглаад 10-Ð°Ð°Ñ Ð´ÑÑш хоног хадгалах нь тохиромжгүй. ЖижиглÑÑÑн үр тариаг бодод 1.0-2.5 кг, бог малд 200-400 г оногдохоор тооцож буÑад Ñ‚ÑжÑÑлтÑй хольж Ñ…ÑÑ€ÑглÑнÑ.
- Үр тариаг хуурах: Үр тариа хатуу хальÑтай ÑƒÑ‡Ñ€Ð°Ð°Ñ Ð·Ð°Ñ€Ð¸Ð¼ малд боловÑорч шингÑхдÑÑ ÑƒÐ´Ð°Ð°Ð½ байдаг. Төл малыг Ñ‚ÑжÑÑÑ…Ñд зориулан үр тариаг хуурч Ñ…ÑÑ€ÑглÑнÑ. Үр тариаг хуурахад үнÑÑ€ амт Ñайтай болж цардуулын шингÑÑ… байдал дÑÑшлÑÑ…ÑÑÑ Ð³Ð°Ð´Ð½Ð° ÑлдÑв Ð±Ð¾Ñ…Ð¸Ñ€Ð´Ð»Ð¾Ð¾Ñ Ð°Ñ€Ð¸ÑƒÑ‚Ð³Ð°Ð³Ð´Ð´Ð°Ð³ байна. Будааг хураахын тулд түүнийг уÑанд дÑвтÑÑÑний дараа тогоонд жигд цайвар хүрÑн өнгөтÑй болтол хуурна. ХуурÑан үр тариаг төл малд 100-150 г өгнө.
- Үр тарианы зутан бÑлтгÑÑ…: YÑ€ тариа, ÑлангуÑа хошуу будааг нÑцалж нунтаглаад зутан хийж төл малд өгөхөд төлийн бие махбодод амархан шингÑж, Ó©Ñөлт торнилтыг ÑÐ°Ð¹Ð¶Ñ€ÑƒÑƒÐ»Ð°Ñ…Ð°Ð°Ñ Ð³Ð°Ð´Ð½Ð° турж доройтÑон малыг Ñ‚ÑнхрүүлÑÑ… Ñувиллын үйлчилгÑÑ Ñайтай Ñ‚ÑжÑÑл болно. Хошуу будааны зутан бÑлтгÑхдÑÑ Ð½Ñг кг хошуу будааг нÑцалж нунтаглаад 2.5 л буцлам халуун уÑанд хийж хутгаад 1 цагийн дараа шүүж өтгөн Ñ…ÑÑгийг давÑ, хужраар амталж малд өгнө. Шүүж авÑан шингÑний нÑг литр тутамд 5 г Ð´Ð°Ð²Ñ Ñ…Ð¸Ð¹Ð¶ буцалган зутан бÑлтгÑж тугалд 0.7-1.5 л, бог малын төлд 300-400 г Ó©Ð³Ó©Ñ…Ó©Ó©Ñ Ð³Ð°Ð´Ð½Ð° хурга, ишгÑнд ÑүүтÑй хольж дÑÑрх Ñ…ÑмжÑÑгÑÑÑ€ угжина.
- ОÑгоÑон, даарÑан малыг арчлах: Ð¦Ð°Ñ Ð¸Ñ… орÑноор хотондоо мал цаÑанд дарагдах Ñвдал их байдаг. ÐÐ½Ñ Ð½Ó©Ñ…Ñ†Ó©Ð»Ð´ даарÑан Ó©ÑгөÑөн бог малд шар тоÑыг халааж амны халбагаар нÑг өгөөд илүү гÑÑ€, пүнзÑнд хийх, боломжгүй бол дулаан хучлагаар хучиж орхиход мал хурдан ÑÑргÑнÑ, мөн цаÑанд дарагдÑан үхÑÑ€ адууг голд нь орÑон хүйтнийг гаргах зорилгоор нарийн ÑлÑийг тогоонд хийж гал дÑÑÑ€ хууран 3-5 кг орчмоор Ñавлан зоо нуруун дÑÑÑ€ нь бүлÑÑн жин тавих, боломжгүй нөхцөлд бог малд 50-100 мл, бод малд 200-300 мл архийг амаар нь цутгаж Ñаралтай арга Ñ…ÑмжÑÑг авахад оÑÐ³Ð¾Ð»Ñ‚Ð¾Ð¾Ñ Ñ…ÑƒÑ€Ð´Ð°Ð½ гаргадаг талтай.
ÐÑ… Ñурвалж:
Хөдөө Ðж Ðхуйн Их Сургууль,
Мал Ðж Ðхуй Биотехнологийн Сургуулийн захирал,
доктор Д.Гүрбазар,
БÑлчÑÑÑ€ Ñ‚ÑжÑÑллÑгийн Ñ‚Ñнхимийн ÑрхлÑгч
доктор Ð.Отгонжаргал
Сэтгэгдэл бичих хэсэг